Inspiratie

Oplaad Week dag 5: Balans

De volgende 5 simpele tips zorgen ervoor dat je door de dag heen ik Balans blijft

 1. De juiste  verhouding tussen inspanning en ontspanning zou de ultieme balans zijn voor meer rust, focus en helderheid, dus probeer die twee met elkaar af te wisselen. Zorg voor voldoende beweging door de dag heen maar zeker ook voor voldoende  rust (oplaad momenten voor de mentale ontspanning zijn zeker net zo belangrijk als beweging!).
 2. Over die rust gesproken, probeer het eerste half uur van de dag eens in rust of zelfs wel stilte te beginnen ipv als eerste naar je mobiel te grijpen voor nieuwe berichten/nieuws/email en overig. Zo kan je in alle rust opstarten zonder heftige prikkels. Die stilte kan 2 minuten in je bed zijn of 5 minuten op de bank, afhankelijk hoeveel tijd je kan & wil vrijmaken. Probeer je aandacht bij je ademhaling te houden, meer hoef je niet te doen. Dwaal je af , begin je gewoon weer opnieuw.
 3. Creëer ruimte! Ben jij iemand die normaliter al weken van tevoren zijn agenda voor het weekend volgepland heeft en met geluk ergens in het najaar nog een plekje vrij heeft? Probeer dan eens een beetje ruimte te creëren, bijvoorbeeld 1 ongeplande dag of 1 ongepland dagdeel per weekend. Geloof me ik was een all-time-planner en dit is echt een verademing! Heb je een druk (gezins) leven en is het voor je gevoel bijna onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen, zorg dan juist dat het ‘vrije moment’ een structureel onderdeel wordt van je planning.
 4. Leg tijdens het eten je telefoon weg. Neem echt een break en eet met volle aandacht. Je eten smaakt daardoor veel beter!
 5. Besteed aandacht aan je slaap & de voorbereiding op slaap: matig alcohol, koffie/zwarte thee of andere cafeine houdende dranken, zware maaltijden of overmatig veel suiker in de uurtjes voor je gaat slapen. Probeer je slaapkamer zo donker, rustig en koel te houden en creëer je eigen slaapritueel  ( bijvoorbeeld een avondmeditatie om je hoofd leeg te maken, het nemen van een warme douche , je kleren voor de volgende dag klaar leggen of een kop kruidenthee drinken) zodat je lichaam zich kan voorbereiden op de slaap.

 

 • Bonus tip; Geniet van het groen. We hebben al vaak gesproken hoe in de natuur zijn bewezen effectief is voor je! Al 5 minuten in het groen heeft al een positief effect. Dus lekker wandelen/fietsen/het park in kan je helpen ontladen en ontspannen! Even een moment voor jezelf maar ook perfect te combineren met quality time met je lief, een goed gesprek met een vriend/vriendin of familie . En laat het nou net dit weer heerlijk zonnig worden, enjoy!

Oplaad Week dag 4: Aandacht

Onze aandacht is vaak verdeeld. We denken dat we kunnen multitasken. In werkelijkheid doen we veel verschillende dingen half. Daarom is het goed om onze aandacht te trainen.

Aandacht kent 2 verschillende vormen; Innerlijke en uiterlijke aandacht.

Beide vormen zijn goed om te ontwikkelen. Doe dit als volgt:

 • Focus je op een voorwerp in de ruimte. Laat hier je aandacht rusten. Blijf er met al je aandacht bij. Wanneer je in gedachte schiet merk dit op en breng je aandacht weer terug. Pas wanneer je aandacht enige tijd bij het voorwerp blijft. Switch je naar een ander voorwerp.
 • Focus je op de stroom aan gedachten. Kies 1 gedachte uit waar je je goed bij voelt en blijf he nu slechts op deze gedachte focussen
 • Wanneer dit lukt wissel je je aandacht van gedachte naar voorwerp naar gedachte

 

Oplaad Week dag 2: Kalmeren met de ‘alternative nostril breathing’ techniek

Door onze hectische levensstijl ervaren we vaak veel stress. Deze stress slaan we op in ons lichaam wat voor blokkades zorgt. Hierdoor hebben de meesten van ons een hoge ademhaling. Wanneer we weer op een gezonde manier gaan ademhalen zorgt dit er ook voor dat we kalmeren. Alternative nostril breathing is hiervoor een goede techniek. Deze eeuwen oude ademhalingstechniek kalmeert zowel het zenuwstelsel als de mind.

 • Ga in een ontspannen maar actieve houding zitten met je rug recht. Dot kan in kleermakerszit of op een stoel. Wanneer je op een stoel zit plaats beide voeten op de vloer.
 • Plaats je wijs- en middelvinger van je rechterhand tussen je wenkbrauwen zodat je duim recht van je neus is en ringvinger links.
 • Plaats nu je rechter duim op je rechter neusgat en adem diep in via je linker neusgat.
 • Plaats je linker wijsvinger op je linker neusgat, haal je duim van je rechter en adem nu volledig uit met rechts.
 • Vervolgens adem je weer volledig in met rechts, plaats je je rechte duim op je rechter neusgat en haal je je linker wijsvinger weg en adem je uit met links.
 • Herhaal dit minimaal 2 minuten

Oplaad Week dag 1: De kracht van Intenties door Michelle de Bruijn

Dat waar we op focussen zal zich ook manifesteren. Meestal focussen we ons op het negatieve. Denken we aan wat we niet willen als de dag start. Het paradoxale is dat we dat juist tegen zullen komen.

Start je dag daarom bewust met het zetten van een (positieve) intentie. Hoe wil je je voelen aan het einde van de dag? Wat kan jij daar zelf aan doen om dit te bewerkstelligen? En wat kan je doen om dit positieve gevoel ook aan minimaal 1 persoon over te brengen? (Geluk delen met anderen maak ons dubbel zo gelukkig)

Neem er een moment voor en spreek je intentie hardop uit.

Door de dag heen zal je meer gefocust zijn op dat waar je zo naar verlangt op gevoelsniveau. Probeer dit elke dag te herhalen

Het zetten van intenties is ook een onderwerp dat we in groter perspectief ook behandelen op Het Oplaad Weekend 2018!

3 Healthy ontbijt tips door Oplaad Chef Carola van Hulten

1. start je dag eens met een warme/gekookte maaltijd. (o.a.) Volgens de Chinese Voedingsleer is dit van belang omdat je eten dan beter verteerbaar is en je dus meer energie overhoudt voor andere dingen. Een heerlijk havermoutpapje kennen we allemaal wel. Ik maak ook wel eens een pap van polenta (maisgries, dus glutenvrij) en rijstmelk. Lekker met rozijnen, nootjes, tahin, kurkuma, gember en kaneel.
2. heb je snel weer trek na je havermoutje? Voeg eens een scheutje olie ​(koudgeperste lijnzaad-, omega 3-6-9-, pompoenpit-, etc.) toe als topping. De olie zorgt voor een hoger verzadigingsgevoel, meer energie en is rijk aan gezonde (omega 3) vetten. (Als je lijnzaadolie gebruikt, bewaar deze dan met een paar druppels vitamine E olie in de koelkast zodat ze niet zo snel oxideert).
3. Yes! we warmen weer op:) Voor mij betekent dat ook weer de start van ‘OVERNIGHT OATS’. Niet gekookt, maar wel geweekt, dus ook voorverteerd. Super simpel, snel, lekker en ook erg handig voor onderweg. Neem een lege pot, vul met wat havermout, een plantaardige melk, voeg evt chiazaadjes, rozijnen of stukjes dadel toe en laat het de nacht weken (ik doe dit buiten de koelkast omdat ik niet van koud eten houd). ’s Ochtends alleen even wat seizoensfruit snijden (de vroege aardbeien en frambozen zijn heerlijk nu!), geroosterde noten/pitjes of jouw andere favoriete toppings, scheutje olie;) et voila! Het leuke en lekkere aan overnight oats vind ik dat je zo lekker kan variëren met fruit, specerijen, plantaardige melk, noten(pasta’s) en gedroogde vruchten. Zo is ieder ontbijt een waar feest en ook nog gezond.

Opladen in de slaapkamer- 5 tips voor een goede nachtrust

1. Probeer 1,5u voor je gaat slapen niet meer te sporten of te werken.
2. Geen tablet, smartphone of tv gebruik op de slaapkamer
3. Matig alcohol, koffie/zwarte thee of andere cafeine houdende dranken, zware maaltijden of overmatig veel suiker in de uurtjes voor je gaat slapen
4. Zorg voor voldoende beweging overdag
5. Indien mogelijk probeer vaste tijden aan te houden voor naar bed gaan en opstaan.
Bonus tips; probeer je slaapkamer zo donker, rustig en koel te houden en creëer je eigen slaapritueel  ( bijvoorbeeld een avondmeditatie om je hoofd leeg te maken, het nemen van een warme douche , je kleren voor de volgende dag klaar leggen of een kop kruidenthee drinken) zodat je lichaam zich kan voorbereiden op de slaap. Zelf heb als onderdeel van mijn slaaproutine het aanzetten van mijn aroma diffuser op de slaapkamer. Ik gebruik veelal lavendel. Lavendel is namelijk een natuurlijke rustgever en helpt om te ontspannen. 
Heb je al weleens van Yoga Nidra gehoord? Bij deze relaxte vorm van Yoga lig je op een matje en wordt je lichaam onder begeleiding in een diepe staat van ontspanning gebracht terwijl je geest helder blijft. 30 minuten schijnt gelijk te staan aan circa 2u slaap! Het is zeker het proberen waard en een goed Oplaad moment!

Oplaad Tip door Irene ten Dam- Energy Control Coach

Je ademhaling is een belangrijke basis voor een ontspannen en fit lichaam. Ademen wordt vaak als heel normaal beschouwt. Per dag ademen we gemiddeld 23.000 keer. Van hoeveel van deze ademhalingen zijn wij ons bewust? Vaak geen één! En zonder adem hebben wij nog ongeveer 2 minuten te leven…
Wanneer je dagelijks 10 minuten per dag aan een ademoefening besteed  zal je het resultaat al ervaren! Dit kan al zo simpel zijn als zitten op een rustig plekje en je alleen maar concentreren op je ademhaling; in en uitademen. Je hoeft hier niets aan de veranderen of je ademhaling te controleren, gewoon observeren is voldoende. Elke keer als je afdwaalt breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling.
Op deze pagina kan je verschillende tips vinden om je ademhaling te oefenen, kijk eens wat voor jou werkt. Je kan ook eens een App als Headspace proberen om mee te oefenen.
‘No food or drug will ever do for you what a fresh supply of oxygen will’ – Tony Robbins

Oplaad Tip door Annemarie Roozenboom

Ga  eens stilstaan op een plek buiten waar je normaal gesproken altijd voorbij rijdt of loopt en doe een korte bodyscan waarbij je begint bij je voeten tot aan je kruin. Adem dan 5x als volgt in en uit:
-4 tellen in door je neus
-6 tellen vasthouden
-6 tellen uitademen door de mond
Deze ademhaling zorgt direct voor ontspanning en je zult je opgeladen voelen voordat je weer verder loopt of rijdt. Daarnaast zul je meer bewust aanwezig zijn onderweg.

10 tips voor bewust smartphone gebruik

 • Installeer eens de App ‘Moments’ om je bewust te worden van hoe vaak en hoeveel uur je op je mobiele telefoon kijkt. Zo weet je hoe het echt met jouw Smartphone gedrag gesteld is;)
 • In de auto kan je een App aanzetten die mobiel gebruik blokkeert om ervoor te zorgen dat je niet afgeleid raakt. Voor Samsung telefoons kan je de In- Traffic Reply app gebruiken en voor Iphone gebruikers heb je de Automodus (wel even installeren in je instellingen www.iculture.nl/tips/bedieningspaneel-aanpassen/ en vervolgens in je bedieningspaneel aanzetten).
 • Probeer op de fiets of wandelend eens om je heen te kijken, wie weet wat voor moois je allemaal ontdekt!
 • Probeer eens om je telefoon ’s ochtends pas aan te zetten als je de dag echt begint! Probeer met aandacht op te staan, te douchen en ontbijt klaar te maken alvorens je telefoon aandoet. Als je telefoon ook je wekker is probeer dan de vliegtuigstand in te schakelen. Indien mogelijk zet je telefoon ’s avonds na 21u uit of op vliegtuigstand en geniet van een goed gesprek (vol aandacht) of een fijn boek . Je zal het verschil merken.
 • Vaak krijg ik de vraag of opmerking dat mensen juist op social media inspiratie vinden en dat snap ik helemaal. Hoe kan je dat dan doen zonder jezelf erin te verliezen? Dit kan door jezelf bijvoorbeeld elke dag de tijd te geven om met social media te ‘spelen’, het nieuws of interessante artikelen te lezen, foto’s of grappige filmpjes te bekijken etc. Maar zorg wel dat je deze tijd afbakent.
 • Probeer eens je telefoon in je zak of in je tas te laten tijdens een afspraak, hoe fijn is het als je jouw gesprekspartner de volle aandacht kan geven!
 • Voor het geval dat je dit nog niet gedaan had, zet alle pushberichten uit, net als voorvertoningen van binnengekomen mail/ whats app/instagram/Facebook berichten en kies zelf wanneer en waaraan je jouw tijd besteed. Helemaal klaar met alle WhatsApp groepen? Zet ze op stil of trek je terug uit de groep.
 • Vraag je omgeving een oogje in het zeil te houden en je te helpen met bewust gebruik van jouw smartphone 😉
 • Tijdens Het Oplaad Weekend 2018 bieden we je de mogelijkheid een heel weekend lang een ‘Digital Detox’ te doen, dit jaar deed bijna iedereen mee en de deeelnemers vertelden ons dat het zoveel ruimte & rust geeft! Meer info: www.het-oplaadpunt.nl/oplaadweekend/
 • Zwier, de vrijhaven van de stad organiseert een ‘24h zonder’ op een onbewoond eilandje in de Vinkeveense plassen. Echt een aanrader, zie hier meer info: www.zwier.nl/doen/24-uur-zonder

Heb je het gevoel dat bovenstaande niet genoeg is? Vanzelfsprekend kan je ook Facebook deactiveren en Apps als WhatsApp (voor een tijdje) verwijderen.

Succes en geniet van alle aandacht & extra tijd:)!

Verslaafd aan druk zijn

On the go

Tijdens activiteiten van het Oplaadpunt delen we vaak persoonlijke verhalen. Nu ik gezien heb wat dat teweeg kan brengen, kan ik niet achterblijven. Daarom deel ik vandaag mijn verhaal. Een verhaal waar sommigen zich misschien niet in herkennen, maar wat hopelijk een steun in de rug kan zijn voor anderen. Ik was, zoals velen, lange tijd verslaafd aan druk zijn. Begrijp me niet verkeerd, een beetje drukte, een beetje prikkels, is heel gezond. Het zorgt voor een gezonde dosis adrenaline, waardoor je niet de hele dag als een rolmops op de bank ligt. Maar bij mij echter was geen moment ongepland, ik was altijd on the go Ik kon me slecht concentreren en mijn mind was een soort multitasking supertalent. In normale status had ik een zenuwstelsel alsof ik 10 koppen koffie op had en in alle eerlijkheid kreeg ik het spaans benauwd bij het idee om even niks te doen. Niks doen? Er waren altijd so many places to go, people to see, work to do. En het was ook echt allemaal reuze leuk en gezellig. Ik had zelfs een back-up to-do lijst op mijn telefoon. Resultaat: mijn mind maakte overuren. In die tijd moest ik er niet aan denken om een lege agenda te hebben, zonder prikkels. Wie was ik als ik niet druk was? Waar moest ik me dan mee identificeren? Bovendien was iedereen in mijn omgeving druk, dus het zou wel erg sneu zijn als ik altijd beschikbaar was. Druk was een beetje het nieuwe cool. Ik ben opgevoed met een stevige dosis ‘New Age Spiritualiteit” zoals dat in die tijd nog zo mooi genoemd werd. Je zou misschien verwachten dat dit ‘altijd drukke’ gedrag mij daarom bespaard zou zijn gebleven. Niets was minder waar. Ik maakte al jong kennis met verschillende inzichten en wijsheden, maar die werden allemaal netjes opgeborgen in een laatje voor later. Eerst moest ik blijkbaar nog even heel druk zijn. Daarom koos ik voor een drukke baan en maakte die zelf nog veel drukker dan eigenlijk nodig was.

 

Druk, drukker, drukst.

Je kent het vast wel: je vraagt een willekeurige vriend, vriendin of collega hoe het gaat en ze zeggen: “Ja, druk!” Alsof dat een antwoord is op hoe het echt met je gaat. Druk zijn is blijkbaar een soort van ‘state of mind’ geworden. Toegegeven, er zijn veel prikkels: social media, telefoon en het leven in de stad. En we willen allemaal quality time met onze partner, kids, vrienden, familie, een te gekke baan en, oh ja, die laatste moet ook nog volop voldoening geven. Niet zo gek dat er weinig tijd overblijft voor jezelf. Maar je moet het ook willen en het jezelf gunnen: tijd maken voor jezelf en ontspanning. Ontspanning kwam niet zoveel in mijn woordenboek voor, daar had ik geen tijd voor. Feitelijke situatie was natuurlijk dat ik daar geen tijd voor maakte. Ik had wel veel gezellige sociale momenten, borrels, etentjes en feestjes, maar hoe leuk dat ook was, het was geen tijd voor mezelf. Dan was er nog de Fear of Missing out, FOMO. Was dat niet iets voor hele jonge millennials? Blijkbaar niet, want ik wilde een periode lang helemaal niets missen. Want wat nou als ik niet bij die ene borrel was of tijdens dat gezellige feestje languit op de bank lag? Wie weet wat ik dan allemaal misliep? Dus ging ik zo moe als ik ondertussen was toch door met druk zijn.

 

Transformatie

En toen was er een punt dat ik klaar was met die drukte, met die onrust. Ik had een diep verlangen naar rust en stilte. Ik ervaarde zoveel onrust, ik had behoefte aan lichtheid, weer ongegeneerd lachen en spelen zoals je als kind deed. Dus startte ik ergens met een (fantastische) coach en begon ik met mediteren. Er waren nog wel wat bezwaren om mijn verslaving op te geven. Want wat als ik nu heel erg zou veranderen of dat mijn vrienden me niet leuk meer zouden vinden? Ik was toch gewoon een gezellig, druk persoon en geen stilzwijgende Buddha? Zoveel redenen om druk te blijven doen, maar ook zoveel redenen om meer balans te creëren. Op de eerste meditatie training die ik volgde, hadden we een oefening om 1 minuut in een kaars te staren. Zoals je inmiddels zult begrijpen: ik hield het niet vol… Het was alsof ik weer moest leren lopen. Maar oefening baart kunst en langzaam aan ervaarde ik steeds meer flitsen van rust. En dat beviel eigenlijk heel goed! Het ongegeneerd lachen kwam terug op mijn eerste retreat in Portugal, wat was dat heerlijk! En toen ik mijn vriend ontmoette, die het simpelweg niet meer accepteerde dat ook zijn agenda van voor naar achter helemaal volgepland werd, was er eigenlijk geen ontkomen meer aan.

 

Rust & The City

Nu ik weer weet hoe rust voelt, is dat voor mij de weg. Terug naar rust, om van daaruit op te laden en meer balans te vinden in het dagelijkse, drukke leven. Vanaf dat eerste retreat stond ik weer aan, voelde ik me veel meer aanwezig, keek ik zelfs helderder uit mijn ogen. Vele workshops, trainingen en retreats volgden en volgen nog steeds. In plaats van in mijn hoofd te leven, leerde ik om meer te voelen. Het lukte me weer om in gesprekken echt contact te maken met de ander en in dat moment te zijn, mijn telefoon blijft gedurende een gesprek ook in mijn tas 😉 Wie had ooit gedacht dat ik aan een Vipassana (10 daagse stilte retreat in een klooster) zou meedoen en de stilte ook nog eens als een verademing zou ervaren? Vanuit die rust in mezelf kan ik nu de leuke, sociale dingen doen en genieten van het dynamische leven in de stad zonder daar uitgeput van te raken. En ja, soms weet ik het ook even niet, of ervaar ik nog steeds onrust. Er is nog meer dan genoeg te leren, we’re only human! Tegenwoordig probeer ik daar bewust mee om te gaan en het te omarmen, even in stilte te zitten, een yogalesje te pakken of gewoon even de natuur in te gaan. Mijn grote wens is om meer mensen met zichzelf en met anderen te verbinden, in rust. En daar is Het Oplaadpunt uit voortgekomen, een plek waar je rust, inspiratie en nieuwe energie vindt om zo meer balans te vinden in het dagelijkse leven. Ik hoop jullie heel snel bij Het Oplaadpunt te ontmoeten!

Liefs, Marjolein

5 tips voor een relaxte werkweek

 1. Wissel inspanning af met ontspanning, zorg voor voldoende beweging maar zeker ook voor voldoende slaap en rust (oplaad momenten zijn zeker net zo belangrijk als beweging!).
 2. Over die rust gesproken, probeer de dag eens in stilte te beginnen ipv als eerste naar je mobiel te grijpen voor nieuwe berichten/nieuws/email en overig. Die stilte kan 2 minuten in je bed zijn of 5 minuten op de bank, afhankelijk hoeveel tijd je kan & wil vrijmaken. Probeer je aandacht bij je ademhaling te houden, meer hoef je niet te doen. Dwaal je af , begin je gewoon weer opnieuw. Heb je hulp nodig kijk dan onze video eens over hoe “Mindful de week te beginnen’
 3. Probeer de dingen niet te persoonlijk te nemen, dit gaat je echt een hoop energie besparen! 😉
 4. Ben je een stevige koffiedrinker en heb je een spannende/drukke week? Probeer eens wat te minderen en pak ook eens een glas water of thee (bij voorkeur geen zwarte thee). Te veel koffie kan een negatief effect hebben op je zenuwsysteem en spanning /nervositeit stimuleren. En van dat kopje koffie dat je wel pakt, geniet met volle teugen dat stimuleert natuurlijk ook weer je gelukshormonen!
 5. Probeer de dag ook in rust af te sluiten en minimaal een uur voor je gaat slapen geen nieuws, series, social media etc meer te consumeren . Je zal merken dat je rustiger en dieper slaapt.

Fijne week! Liefs Marjolein

5 tips voor een relaxt weekend:

 1. Creëer ruimte! Ben jij iemand die normaliter al weken van tevoren zijn agenda voor het weekend volgepland heeft en met geluk ergens in het najaar nog een plekje vrij heeft? Probeer dan eens een beetje ruimte te creëren, bijvoorbeeld 1 ongeplande dag of 1 ongepland dagdeel per weekend. Geloof me ik was een all-time-planner en dit is echt een verademing! Heb je een druk (gezins) leven en is het voor je gevoel bijna onmogelijk om dit voor elkaar te krijgen, zorg dan juist dat het ‘vrije moment’ een structureel onderdeel wordt van je planning.
 2. Zeg ook eens nee. Als er dan een beetje ruimte in je weekend ontstaat probeer dan eens goed te voelen waar je echt behoefte aan hebt, op deze manier creëer je ook ruimte voor spontaniteit! Durf ook eens een keer nee te zeggen tegen afspraken waar je eigenlijk niet zoveel zin in hebt. Daar heeft de ander ook meer aan toch?
 3. Ontspan! Kijk ook eens kritisch naar de manier waarop je weekend invult, is er een goede balans tussen ‘doen’ en echte ontspanning? Hoe voel je je eigenlijk na het weekend, moe of opgeladen? Soms heb je een te gek weekend waardoor je misschien moe maar voldaan voelt. Zorg er dan wel voor dat je een ander moment creëert waar je kan opladen!
 4. Geniet van groen. In de natuur zijn is bewezen effectief voor je! Al 5 minuten in het groen heeft al een positief effect. Dus lekker wandelen/fietsen/het park in kan je helpen ontladen en ontspannen! Even een moment voor jezelf maar ook perfect te combineren met quality time met je lief, een goed gesprek met een vriend/vriendin of familie .
 5. Wees flexibel. Lopen dingen anders dan verwacht of dan je gepland had? Probeer je er dan eens aan over te geven en relax..Dat levert je waarschijnlijk meer op dan proberen de controle terug te krijgen;)

Geniet van het weekend! Liefs, Marjolein

Chia pudding van zomerfruit

ingrediënten voor 4 porties

1 blik kokos- of havermelk

250 gr vers zomerfruit

6 el chiazaad

2 el vanille extract

een snufje zeezout

Pureer alles glad in een keukemachine of blender en laat het in de koelkast een nachtje opstijven. Dien op met een flink portie kokos snippers!

 

 

Enjoy! Liefs Hanneke – Studio Food & Mood

 3 x Lente op je ontbijtbord!

De dagen worden langer, de temperaturen stijgen en er komt weer kleur in de natuur: LENTE! De lente voelt als fris en energiek. Ook op je bord wil je eten die deze gevoelens versterken. Daarom deel ik 3 lichte ontbijtrecepten!

1. Omelet met verse kruiden. Dit is er 1 voor in het weekend, na het sporten.

Ingrediënten (voor 1 a 2)

Scheutje azijn

Verse basilicum, dille, salie en bieslook

3 eieren

1 el roomboter

Een stukje verse gember

½ bakje tuinkers

Snufje zeezout

En zo maak je het

Schil en rasp de gember. Snij alle kruiden fijn en klein. Klop de eieren met een garde en voeg de gember, de kruiden, het zout en de azijn toe. Verhit de roomboter in een pan en giet het eimengsel erbij. Bak de omelet aan beiden kanten.

2. Pittige gembersmoothie. Voor als je moeiijk uit bed gekomen bent en wel een boost kunt gebruiken.

Ingrediënten (voor 2)

1 banaan (zonder schil natuurlijk)

200g spinazie/snijbiet/rucola/waterkers (de keuze is reuse, dit is dus een of of)

50g gemberwortel

4 stengels bleekselderij

1,5 EL kokosolie

2tl chiazaad

Sap van 1 citroen

600 ml water

Nadat je alles gewassen en gesneden hebt, mix je alles in de blender tot een romige smoothie. Het is handig om het water als eerste in de blender te doen.

3. Chia pudding met aardbeien en kokos

Ingrediënten (voor 2)

½ blik kokosmelk (200ml)

100g aardbeien

3 EL chiazaad

1 snuf vanillepoeder

Een kneepje ahorn of rijstsiroop

Een snuf zeezout

Pureer alles glad met de staafmixer, giet de pudding in een kom en laat hem in de koelkast een nacht opstijven. Garneer met kokosschaafsel.

Enjoy! Liefs Hanneke – Studio Food & Mood

Waarom is jezelf Opladen zo belangrijk?

Drie redenen:

1. Omdat je constant bezig bent met anticiperen naar je omgeving. Dat betekent dat je veelal naar buiten toe „aan” staat en de balans van binnen soms vergeet.
2. Als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je dat ook niet voor anderen doen. Dus begin bij jezelf en gun jezelf dagelijks wat Oplaadtijd.
3. Jezelf Opladen is eigenlijk net zoiets als eten, drinken en slapen. Een basis behoefte die ervoor zorgt dat je niet omvalt in de drukte van de dag.
En als het je echt niet lukt om jezelf op te laden, laat ons je dan op weg helpen tijdens het Oplaad Weekend, 12-14 mei onbewoond eiland De Kluut

 

3 x Lente salade die je ook mee kunt nemen naar je werk

1. Salade van komkommer, avocado en kikkererwten

Ingrediënten (voor 2)

1 middelgrote komkommer

1 grote rijpe avocado (gepeld en ontpit)

1 blik van 400g kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld

1 kleine handvol koriander, fijngehakt

Enkele radijsjes in plakjes

4 EL extra vergine olijfolie

2 EL appelciderazijn

Zeezout en zwarte peper

Snijd de komkommer en de avocado in kleine blokjes en doe ze met de kikkererwten en radijsjes in een kom. Mix voor de dressing de olijfolie met de appelcider en fijngesneden koriander. Mix alles door elkaar.

2. Rauwe rodebietensalade

Ingrediënten (voor 2)

2 rode bieten, in dunne plakjes gesneden

1 groene appel, in blokjes gesneden

50g feta (van goede kwaliteit en in kleine brokjes)

Een paar walnoten (geroosterd in een droge koekenpan)

1 EL rozijnen

Een paar takjes fijngesneden dille en peterselie

Een dressing van extra vierge olijfolie (2 el) gemixt met 1 el vers sinaasappelsap.

Mix alles door elkaar en giet de dressing eroverheen. Breng op smaak met peper en zout.

3. Frisse waterkerssalade

Ingrediënten (voor 2)

300g waterkers

½ komkommer (in blokjes gesneden)

1 handje moerbeien

1 handje geroosterde zonnebloempitten

Voor de dressing

3 el tahin

2 el citroensap

Snufje zout

3 el edelgistvlokken (natuurwinkel)

1 el tamari

Mix de dressing met een staafmixer, voeg wat water toe als je m wat dunner wilt.

Bewaar de dressing in een apart bakje.

Doe de waterkers samen met de komkommer, moerbeien en de zonnebloempitten in een bakje en giet de dressing er vlak voor etenstijd overheen.

Lente energie: leer in 5 stappen een simpele loop meditatie

Je kunt met een simpele loop meditatie in het park al ver komen.

Volg de volgende stappen:
1. Zoek een rustige plek in de natuur of in een stadspark. Ga met je voeten uit elkaar staan op heupbreedte en sluit je ogen.
2. Voel je adem onder in je buik rijzen en dalen, maak contact met je ademhaling. Je hoeft er niets aan te veranderen, je hoeft haar alleen maar te volgen.
3. Gebruik al je zintuigen om jezelf open te stellen voor Spring Energy! Ruik de geuren, voel de warme zon, de wind, en luister naar de lente geluiden om je heen.
4. Ga rustig lopen terwijl je je ogen weer opent en alle zintuigen tegelijk wijd open zet, neem alles in je op wat er om je heen op DIT moment gebeurt. Blijf contact houden met je ademhaling.
5. Herhaal zo vaak je kunt en geniet van de lente energie!! 🙂

The Seasons & The 5 Elements

Spring ~ Space

Seasons have a profound effect on us all, and as the environment evolves from one Season to another, so do our bodies responses to energy needs and health risks. So as our activities and bodily needs change with the seasons, and so too should our food. An important step to great health is to attune ourselves to the Seasons with diet and lifestyle. Connecting to the energy of each Season will help us choose the appropriate foods which we can really gain from if we combine them with preparations that use the appropriate seasonal cooking methods. In simple form, we can see that intuitively, we eat thick, hearty soups and stews in Winter, and lightly prepared meals with salad in Summer

In the first days of Spring, we see how everything is awakening from a long deep sleep. It is the time to be active and awake. Plants and flowers start to blossom and the colour green is everywhere. The colors and life around make the spirit feel full, so our appetite is less. It is a time to cleanse, fast and allow this new beginning of life to start from a clean space. As we clean, we make room (Space) for the new vision and the new plan comes through without much effort. The energy is expanding and is the beginning of Yang Energy.

To balance ourselves in this season we need to clear the body from all the heavier foods we had during Winter. The Sour taste helps the liver to decongest and gives it new life. Spring is the ideal time for fasting and eating less. A liver and gall bladder cleanse is advisable.

Sprouts are simply ideal to balance the liver and attune with Spring, as the carry the expansive quality of the season. Raw food can be emphasized in Spring but not as an everyday method. Avoid eating too much fats and oily foods, including nuts.

Fasting is not an option for some people, so eating light foods that have cleansing properties is ideal. These are: – Wheat and barley grass – Sprouts from alfalfa – Mung beans – Sunflower seeds – Whole wheat – Rye or mustard seeds – Lots of green foods like: spinach, kale, celery, asparagus, cabbage with a little dip of plum or rice vinegar is ideal.

Enjoy Spring!

By Jai.C Salt

3 x Easy Peasy Detox

Nu de lente er is wil je je licht voelen. De zwaarte van de winter mag er wel af zeg maar. De lente schoonmaak is niet voor niks nu. Winter was binnen en stamppot, de zomer is buiten en salade. De lente is het tussenseizoen waarin je je lichaam laat wennen aan de zomer. Je kunt je lichaam bij dit process ondersteunen door:

1. Veel te kiezen voor GROEN! Groen is DE kleur van de lente en das niet voor niks. Groene bladgroenten ontslakken en reinigen het lichaam (omdat ze o.a. de lever ondersteunen)

2. Een soep dagje in te lassen. Eet bv 1x per week zelfgemaakte groentesoep voor ontbijt, lunch en diner. Op deze manier geef je je spijsvertering rust en kan het verteren wat het moet verteren (een soort van achterstallig onderhoud bijwerken)

3. Drink tussen de maaltijden door heet water. De afwas doe je ook het liefst met zo heet mogelijk water, toch? Dat geldt ook voor het reinigen van je lichaam. Bovendien maak je door het water te koken (zo’n 10 minuten in de pan) het water beter verteerbaar.

Geschreven door Hanneke Peeters van Studio Food & Mood

3 tips om Mindful in het verkeer te bewegen

1. Als je in de auto of op de fiets door de drukke stad rijdt, probeer dan eens alles om je heen met objectieve blik te observeren. Dus zonder oordeel. Probeer eens zonder enige vorm van irritatie observeren. Kijk met begrip naar anderen die ook hun weg proberen te vinden naar de school van hun kids of naar hun werk.
2. Voorkom dat je overprikkeld raakt door tijdens het rijden te focussen op je ademhaling onder in je buik. Wees je bewust van je lijf en je houding. Op deze manier blijf je bij jezelf en word je niet “overgenomen” door het drukke verkeer.
3. Als je in de file staat, creëer dan een rustmoment. In plaats van je op te winden, ga je je even opladen. Je kunt er toch niks aan de situatie veranderen dus laat het los. En neem ruimte om even je voeten op de grond of de pedalen te voelen. Vanaf je voeten ga je rustig met je volle aandacht omhoog je hele lijf langs. Stap voor stap voel elk onderdeel terwijl je rustig en bewust in en uit ademt. Telkens als er een gedachte/oordeel/irritatie bovenkomt keer je rustig terug naar je lijf en je adem. Maakt niet uit hoe vaak je moet terugkeren uit je gedachten, als je het maar doet. Je zult merken dat de irritatie en opgejaagdheid met elke bewuste ademhaling minder wordt.
Zo maak je gebruik van de file en kies je ervoor je op te laden in plaats van op te winden! 😉

10 Tips voor de meditatie beginner

 

Je hoeft geen Zen boeddhist te zijn om te beginnen aan meditatie. Maak het niet groter dan het is. Begin gewoon.

 

Bij deze een paar tips voor beginners:

 • Ga zitten op een relaxte plek, met rechte rug. Op een stoel of tegen de muur kan ook prima.
 • Adem gewoon zonder iets te willen veranderen aan je ademhaling. Het is ok zoals het is.
  Volg het ritme van je adem objectief, zonder oordeel.
 • Wat er ook gebeurt (je valt bijvoorbeeld in slaap, je verliest je concentratie, je blijft aan andere dingen denken, je richt je op het verkeerde lichaamsdeel of je voelt helemaal niets), doe het gewoon.
 • Dit zijn jouw ervaringen in dit moment, wees je er gewoon van bewust.
 • Dwaalt je geest vaak af, merk dan gewoon de gedachten op (als voorbijgaande
  gebeurtenissen in je geest) en leid je aandacht vervolgens op een vriendelijke
  manier terug naar je adem. Al doe je dit 1000 keer, dat is helemaal ok.
 • Wees relaxed tegen jezelf. Laat begrippen als ‘succes’, ‘falen’, ‘het heel goed willen doen’ los. Mediteren is geen wedstrijd en wordt uitgevoerd zonder te hoeven oordelen.
 • Wees opmerkzaam, streef nergens naar, blijf in het moment, accepteer dingen zoals op dat moment zijn.
 • Eigenlijk is het heel simpel; doe het gewoon! 😉

Het Oplaadpunt Corporate

Het Oplaad Weekend 2017

Even voorstellen #1

Focus!

Rust vasthouden na het lange Pinksterweekend

Mindful op een nieuwe plek: Open je zintuigen!

Mindful tip van de week: onderzoek je overtuigingen

Mindful tip van de week: wees mild voor jezelf

Mindful tip van de week: uit je comfort zone

5 redenen om jezelf een Oplaad Weekend te gunnen

Mindful tip van de week: waarom opladen zo belangrijk is

Lente Energie!

Tijd voor de verkiezingen, kies ook eens voor jezelf!

Geen stress!

Mindful de week beginnen!

Back To Top